Waarom je zo snel mogelijk moet overstappen naar Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, een gratis webanalyse tool die wordt aangeboden door Google. GA4 bevat verschillende nieuwe functies en verbeteringen, zoals ondersteuning voor gegevens van apps en andere apparaten, verbeterd gebruikersbeheer en grotere flexibiliteit in rapportage. GA4 introduceert ook een nieuwe benadering voor het volgen van gebruikers op verschillende apparaten en platforms, genaamd ‘cross-platform-meting’. Hierdoor kan Google nauwkeuriger inzicht geven in hoe gebruikers omgaan met websites en apps op meerdere apparaten. Over het algemeen is GA4 een belangrijke upgrade van eerdere versies van Google Analytics en biedt het gebruikers krachtigere tools om websiteverkeer te begrijpen. Maar waarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk moet overstappen naar Google Analytics 4? We vertellen het je in dit blog. 

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de opvolger van Google Analytics 3 en is een Google-product waarmee website eigenaren anonieme gegevens kunnen verzamelen over hoe mensen hun website gebruiken. De verzamelde gegevens kunnen worden gebruikt om de website-ervaring voor toekomstige gebruikers te verbeteren.

Google Analytics 4 biedt ook inzicht in hoe mensen omgaan met specifieke functies van je website, die kunnen worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Google Analytics 4 is gratis beschikbaar voor alle ontwikkelaars. De tool vereist alleen een Google-account om het te gebruiken en een koppeling met de website. 

overstappen naar Google Analytics 4

Wanneer pas je Google Analytics 4 toe?

Google Analytics, met Google Analytics 4 als nieuwste versie kan een handig hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen in je websiteverkeer en hoe gebruikers zich gedragen op je site. Je kunt het gebruiken om zaken bij te houden, zoals hoeveel mensen je site bezoeken, welke pagina’s ze bekijken, hoe lang ze op elke pagina doorbrengen en welke acties ze ondernemen (zoals klikken op links of het invullen van formulieren). Deze informatie kan nuttig zijn om te begrijpen wat goed werkt op je site en waar er mogelijkheden voor verbetering zijn. Bovendien kan Google Analytics 4 worden gebruikt om de resultaten van marketingcampagnes bij te houden om te zien hoe effectief ze zijn in het genereren van verkeer en betrokkenheid. Als je Google Analytics 4 nog niet gebruikt, is het de moeite waard om te overwegen of dit nuttig kan zijn voor je website.

Waarvoor gebruik je Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) combineert traditionele webanalyses met big data-mogelijkheden. Hierdoor kunnen bedrijven meer gegevens verzamelen, op een gedetailleerd niveau en die gegevens gebruiken om hun klanten beter te begrijpen. GA4 introduceert ook nieuwe functies, zoals machine learning, waarmee bedrijven hun analyse kunnen automatiseren en inzichten kunnen krijgen die ze anders misschien hadden gemist. Hoewel GA4 zich nog in de beginfase bevindt, is het veelbelovend als hulpmiddel voor bedrijven om hun begrip van hun klanten te verbeteren en betere beslissingen te nemen over hun marketing- en product strategieën.

Wat is het verschil tussen de oude Google analytics (universal) en Google Analytics 4?

Naarmate het internet evolueert, nemen ook de beschikbare tools toe om website-eigenaren te helpen hun verkeer bij te houden. Google Analytics is voor velen een populaire keuze en heeft onlangs een grote update ondergaan van versie 3 naar versie 4. Wat is er veranderd?

  • Een van de grootste veranderingen is de manier waarop gegevens worden verzameld. Google Analytics 4 gebruikt iets dat ‘Gebeurtenissen’ wordt genoemd om gebruikersinteracties bij te houden, in plaats van paginaweergaven. Dit betekent dat je een nauwkeuriger beeld krijgt van hoe gebruikers omgaan met je site. Je kunt ook meer gedetailleerde informatie over elke interactie zien, zoals hoe lang deze heeft geduurd en welke andere gebeurtenissen ervoor of erna hebben plaatsgevonden.
  • Een andere grote verandering is de manier waarop gegevens worden opgeslagen. Met Google Analytics 4 worden alle gegevens opgeslagen in BigQuery, de cloudgebaseerde datawarehouse-service van Google. Dit maakt het eenvoudiger om complexe zoekopdrachten en analyses op je gegevens uit te voeren, daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over treffer limieten of steekproef problemen zoals bij Google Analytics 3.
  • Over het algemeen biedt Google Analytics 4 een betere en gebruiksvriendelijkere ervaring dan zijn voorganger.

Als je nog steeds Google Analytics 3 gebruikt, is het aan te raden om zo snel mogelijk Google Analytics 4 te gaan gebruiken om vertrouwd te raken met het nieuwe platform. Google stopt namelijk per 1 juli 2023 met de huidige Google Analytics 3 en het is niet mogelijk om je data mee te nemen naar GA4. Je moet dus opnieuw beginnen met het verzamelen van relevante data. Daarnaast kun je nu de twee versies nog naast elkaar gebruiken, zodat je kunt terugvallen op de huidige Google Analytics 3.

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

GA4 bouwt voort op de functies van eerdere versies en voegt nieuwe mogelijkheden toe die het nog waardevoller maken voor bedrijven en organisaties. Enkele van de voordelen in GA4 zijn:

  • Ondersteuning voor meerdere meet-ID’s: hiermee kunnen bedrijven gegevens van meerdere eigendommen volgen in één GA4-account.
  • Verbeterde ondersteuning voor tracking via verschillende apparaten: GA4 maakt het gemakkelijker om gebruikersgedrag op meerdere apparaten te volgen, waardoor het eenvoudiger wordt om een ​​volledig beeld te krijgen van de reizen van je bezoekers.
  • Google kan nu gebruikersinteracties volgen met specifieke elementen op een pagina (zoals een knop of link), in plaats van alleen paginaweergaven vast te leggen. Dit geeft een gedetailleerder beeld van het gebruikersgedrag, wat zeer waardevol kan zijn voor bedrijven die hun website-ontwerp en gebruikerservaring willen optimaliseren
  • Verbeterde ondersteuning voor BigQuery: GA4 biedt verbeterde integratie met BigQuery, de krachtige datawarehousing-oplossing van Google. Dit maakt het gemakkelijker om je GA-gegevens te exporteren en te analyseren, waardoor je meer inzicht krijgt in je bedrijf.

Wat zijn de nadelen van Google Analytics 4?

Hoewel Google Analytics 4 verschillende voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden:

  • Een mogelijk nadeel is dat het iets meer instellingen vereist dan de vorige versie.
  • GA4 vertrouwt op machine learning, wat betekent dat het enige tijd kan duren om nauwkeurige resultaten te genereren. Dit kan wennen zijn voor gebruikers die gewend zijn aan de directe feedback van traditionele analysetools
  • Ten slotte is GA4 nog relatief nieuw, wat betekent dat er ongetwijfeld wat bugs zijn. Hoewel deze problemen waarschijnlijk op tijd zullen worden opgelost, kunnen ze in de tussentijd voor enige frustratie zorgen. 

Hulp nodig bij het overstappen naar Google Analytics 4?

Bij YellowSheep hebben we ervaring met het overstappen van Google Analytics 3 naar Google Analytics 4 en weten we wat er allemaal voor nodig is om deze overgang probleemloos te laten verlopen. Wij adviseren je graag over hoe je dit het beste kunt aanpakken en voorzien je graag van informatie over wat Google Analytics allemaal te bieden heeft voor jouw bedrijf. Neem gerust contact met ons op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken!