Het effect van duplicate content op je online vindbaarheid

Duplicate content verwijst naar de aanwezigheid van identieke of vergelijkbare content op een webpagina of website. Duplicate content kan een negatief effect hebben op de zoekmachineoptimalisatie (SEO) en vindbaarheid van je website. Duplicate content kan het gevolg zijn van door gebruikers ingediende content, geautomatiseerde processen of zelfs menselijke fouten. Het is ook schadelijk voor de zichtbaarheid van je site, omdat Google de uniekheid van elke pagina op je site analyseert bij het bepalen van de positie ervan. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. In deze blogpost leggen we uit wat duplicate content is en het effect hiervan, waarom het belangrijk is en hoe je dit zoveel mogelijk kunt vermijden.

Wat is duplicate content?

Duplicate content kun je het beste omschrijven als identieke of vergelijkbare content die op meerdere websites of pagina’s wordt weergegeven. Dit is een veelvoorkomend probleem dat zich voordoet wanneer website-eigenaren content van andere websites kopiëren en plakken op hun eigen website, zonder eigen originele inhoud toe te voegen. Duplicate content kan een negatieve invloed hebben op zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het voor zoekmachines moeilijk maken om te bepalen welke versie van de inhoud het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht. Daarom moet je er als website eigenaar voor zorgen dat duplicate content waar mogelijk wordt vermeden. Hoe je dit kunt doen? Ga er voor zitten en start met het schrijven van je eigen originele content, of besteed dit uit bij copywriters. Door dat te doen weet je zeker dat de inhoud van je website uniek en informatief voor je lezer is, wat uiteindelijk je SEO positie zal verbeteren.

Het effect van duplicate content

Waarom is Google niet blij met duplicate content?

Google staat geen duplicate content toe omdat dit de kwaliteit van zoekresultaten vermindert. Wanneer er meerdere stukken content zijn met dezelfde of vergelijkbare informatie, is het voor gebruikers moeilijk om het meest relevante en bruikbare resultaat te vinden. Bovendien kan duplicate content het voor de algoritmen van Google moeilijker maken om websites nauwkeurig te indexeren en te rangschikken. Als gevolg hiervan neemt Google maatregelen om duplicate content uit te filteren om de best mogelijke ervaring voor zijn gebruikers te bieden. Daarom moet duplicate content worden vermeden om een ​​goede gebruikerservaring en een sterke zichtbaarheid van je website te garanderen.

Wat zijn de gevolgen als je wel duplicate content gebruikt?

Als je duplicate content op je website plaatst, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen:

  • Google en andere zoekmachines kunnen je site straffen voor duplicate content, wat een negatieve invloed kan hebben op je positie en zichtbaarheid. Je wordt met die duplicate content niet of laag getoond in de zoekresultaten.
  • Auteursrechthouders kunnen juridische stappen ondernemen tegen degenen die hun werk zonder toestemming gebruiken en kopiëren.
  • Bovendien kunnen bezoekers in de war of geïrriteerd raken als ze dezelfde inhoud meerdere keren op je website zien, of als ze zien dat de content op je website ook op een andere website staat. Dat gaat ten koste van de betrouwbaarheid van je website.

Om deze problemen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je originele content op je website gebruikt. Als je om welke reden dan ook duplicate content moet gebruiken, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier labelt, door bijvoorbeeld de bron te vermelden, zodat zoekmachines en bezoekers deze gemakkelijk kunnen identificeren.

Zo kun je het negatieve effect van duplicate content voorkomen

Het beste is natuurlijk om duplicate content te voorkomen, door uitsluitend unieke content te schrijven. Soms is het toch nodig om dezelfde content op je website te plaatsen, dan is het zaak dat je ervoor zorgt dat je hiermee niet in de problemen komt. Dit kun je doen door de volgende opties toe te passen:

  • Je kunt gebruik maken van canonical tags. Dit vertelt zoekmachines welke versie van een stuk inhoud het origineel is en welke duplicaten zijn. Dit is vooral handig als je identieke of vergelijkbare inhoud op meerdere pagina’s van je website hebt.
  • Een andere manier om dubbele inhoud te voorkomen is door middel van 301-omleidingen. Dit betekent dat wanneer iemand probeert toegang te krijgen tot een dubbele pagina, deze automatisch wordt doorgestuurd naar de oorspronkelijke pagina.
  • Ten slotte kun je robots.txt gebruiken om te voorkomen dat zoekmachines dubbele pagina’s indexeren. Door deze stappen te nemen, zorg je ervoor dat je website geen problemen met duplicate content krijgt.

Meer weten over hoe je duplicate content kan vermijden?

Wil je meer informatie over de effecten van duplicate content en hoe je dit kunt vermijden, of bijvoorbeeld over hoe jij de beste content kunt maken voor jouw website? Kom dan in contact met YellowSheep. Als online marketing bureau helpen we je graag bij verschillende aspecten op het gebied van online marketing en het vinden van de juiste online strategie. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze werkwijze en diensten en een goede kop koffie.